Langkau ke kandungan utama

CEKODOK PISANG EMAS....... antara sajian semasa majlis kenduri kahwin.






Satu lagi juadah unggul yang hendak diketengahkan. Dulu, kini, dan selama-lamanya. Sesuai untuk hidangan seisi keluarga untuk minum petang. Tetapi pada zaman kegemilangan Kak Noor kanak-kanak dulu yang dibesarkan di kampung, ia juga disajikan sebagai sarapan pagi. 

Cekodok pisang emas, itulah juadahnya.  Juadah keluarga yang sekarang ini telah dikomersialkan dalam majlis-majlis tertentu. Tidak hairan kalau cekodok juga disajikan untuk majlis kenduri kahwin. Disajikan semasa masih panas; dalam erti kata lain `fresh from oven’. Kak Noor pernah menghadiri kenduri kahwin di mana tuan rumah menyediakan satu kiosk/stall khas untuk menggoreng cekodok. Ramai jemputan yang sanggup beratur, menunggu giliran untuk mengambil cekodok. Dalam masa dua jam, satu bekas besar adunan cekodok selesai digoreng.  Macam goreng pisang panas.  Mungkin dah jemu dengan menu nasi kenduri, para jemputan beralih kepada sajian cekodok. So… next time bila nak buat kenduri kahwin, jangan lupa tempah cekodok sama ye!

Kalau nak buat cekodok pisang, Kak Noor lebih gemar menggunakan pisang emas sebab ia manis dan tidak banyak air. Bagi memudahkan kerja, Kak Noor menggunakan blender basah untuk blend pisang bersama gula, dan garam sehingga lumat. Mudah dan cepat kan…



Bila telah siap goreng, cekodok pisang emas ni sedap dimakan begitu sahaja, ataupun boleh dicicah dengan sambal tumis atau kari ikan semalam.  Memang sedap sehingga tidak terkata!


Bahan-bahannya:
15 biji pisang emas saiz kecil
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar gula putih halus
½ sudu teh garam halus
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara membuatnya:
1. Kupas pisang. Satukan pisang emas, gula perang, gula putih, dan garam di dalam blender. Masukkan sedikit air untuk memudahkan kisarannya.
2. Sediakan bekas. Masukkan pisang yang telah diblend tadi di dalam bekas, diikuti dengan tepung naik sendiri, garam, dan susu tepung. Gaul rata sehingga mesra. Sekiranya adunan lembik, bolehlah ditambah tepung lagi. Perap selama 15 minit.
3. Panaskan minyak menggunakan api sederhana. Basahkan hujung kari pada setiap kali menjemput adunan ke dalam minyak. Jemput kecil-kecil supaya kejadiannya nampak comel. Pastikan jangan banyak sebab adunan akan kembang di dalam kuali.  Seimbangkan dengan kuantiti minyak yang digunakan.
4. Goreng sehingga bertukar menjadi kekuningan seluruh bahagian cekodok. Tetapi sekiranya menggunakan pisang emas, ia akan menjadi gelap sedikit. Angkat dan letakkan di dalam penapis. Lebih elok jika diletakkan di atas paper tower untuk serap minyak.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.