Langkau ke kandungan utama

Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum semua...

Mesti semua tertanya-tanya kenapa Kak Noor poskan biskut raya ini sedangkan raya pun sudah.  Tak sempat buat kuih raya ke....ataupun dah habis biskut raya dan terpaksa buat semula.  Ataupun... ada orang order untuk open house?  Rajin sungguhlah Kak Noor kalau buat biskut raya selepas raya....!?  Bahan-bahan biskut raya pun masih berbaki lagi, tunggu hari raya haji kot baru buat.






Sebenarnya, Biskut Sarang Semut ini Kak Noor buat untuk hari raya, tapi tak sempat nak upload disebabkan kesuntukan masa.  Everyday busy..... So hari ini Kak Noor uploadkan untuk dikongsi bersama walaupun mungkin dah `basi'.  Ye le.. kita pun dah raya.  Siapalah.... yang `rajin' nak buat kuih raya lagi? Semua perkakas telah dibasuh dan disimpan rapi.  Next year baru dibuka harta karun ini semula.  Tapi... sayang pula kalau tak upload, nanti susah pula nak refer pada masa akan datang; mencari resepi dan godek sana sini.  Ingat lagi pesan bonda Kak Noor, kalau resepi itu menjadi dan sedap,  kita ikut resepi itu sahaja. tak payah cuba resepi lain.  Tak semua resepi itu menjadi tau!




Biskut Sarang Semut ini memang tak pernah lapok dek zaman.  Semasa Kak Noor kanak-kanak,  boleh dikatakan semua rumah yang Kak Noor bertandang ada biskut ini.  Kalau bukan Biskut Sarang Semut, mesti Biskut Sarang Burung; adik-beradik le...  Kalau biskut sarang burung, diletakkan jem di atas pastri dan diletakkan pula sebutir kacang. Nampaklah seakan-akan sarang burung.  Nanti next time Kak Noor cuba buat Biskut Sarang Burung pulak.

Resepi ini Kak Noor ambil dari You Tube - Video Try Masak.  Memang mudah penyediaannya.  Kalau tengok video lagi bertambah yakin kita membuatnya.  

Bagi memudahkan/mempercepatkan parutan doh, Kak Noor gunakan blender yang sedia ada.  Terlebih dahulu golekkan doh memanjang, balut dengan plastik dan letakkan dalam freezer untuk mengeraskan doh. Lebih kurang 15 - 20 minit doh telah ready untuk diparut. 


Bahan-bahannya:
200 gram gula kastor
200 gram mentega - Kak Noor guna buttercup
350 gram tepung kastard
50 gram tepung gandum
1 biji kuning telur
Coklat coloured rice untuk hiasan

Cara-caranya:
Mula-mula pukul gula dan mentega sehingga kembang.
Masukkan kuning telur dan gaul lagi sehingga rata.
Kemudian masukkan tepung kastard sedikit demi sedikit serta tepung gandum.
Uli menjadi doh bulat dan simpan di dalam peti sejuk untuk mengeraskan doh.
Apabila telah keras, parut doh ke dalam bekas (mangkuk kertas) dan tabur coklat rice sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit atau sehingga masak, bergantung kepada oven yang digunakan.

Ulasan

Teacher Basariah berkata…
ooo..macam ni rupanya buat kuih sarang semut.terima kasih kak sudi berkongsi..tahun ni sebiji sarang semut pun tak jupe lagi..huhu

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.