Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

26 Julai 2013

Maka terhasillah NESTIES COOKIES

Assalamualaikum...

Hari ini izinkan Kak Noor berceloteh sikit.  Dah lama tak berceloteh kan... !  So... dalam minggu ini Kak Noor agak sibuk juga kerana mengejar masa untuk menyiapkan biskut yang ditempah oleh pejabat sebagai ole-ole Hari Raya untuk staf barisan hadapan. Tidaklah banyak tempahannya, tetapi boleh tahan juga kepenatannya. 

Sebenarnya selama ini Kak Noor tidak pernah  dan tidak berani mengambil apa-apa tempahan biskut raya. Biskut raya yang dibuat adalah untuk diri sendiri sahaja. Kalau tak silap Kak Noor dah empat atau lima kali raya, Kak Noor `pencen' menyediakan biskut raya disebabkan masa yang tidak berapa mengizinkan. Masa tu anak-anak masih kecil dan lebih memerlukan perhatian kita. Banyak perkara yang perlu difikirkan dan dibuat pada setiap hari sekembalinya dari kerja. Biskut raya semuanya pakai order sahaja daripada rakan-rakan sepejabat ataupun beli di pasar raya.  Tetapi sekarang apabila anak-anak semua telah meningkat dewasa dan boleh berdikari dan menjaga diri, barulah ada ruang dan masa. Tambahan pula, tahun ini anak sulung perempuan Kak Noor  telah tamat pengajiannya pada bulan Jun yang lalu setelah empat tahun di IPTA. Bolehlah membantu Kak Noor membuat kuih raya tahun ini. Kalau ikutkan seorang diri yang membuatnya, memang tidak berdaya rasanya. Apapun bila ada semangat orang sebelah, kita yang lemah pun akan bersemangat semula kan!


Inilah wajah Nesties Cookies

Biskut ini diolah oleh Kak Noor dan anak perempuan setelah menempuh `try and error'. Sebagai panduan, bahan-bahan yang digunakan adalah berpandukan kepada pelbagai resepi biskut sama ada di internet ataupun dalam majalah. Bukan mudah nak dapatkan biskut yang `crispy' dan sedap. Terdapat resepi yang kita ikut bulat-bulat, tetapi bila kita buat, tidak sempurna kejadiannya seperti dalam gambar. Bila ini berlaku, rasa `frust' tu memanglah wujud, sebab masa yang diluangkan tidak mendatangkan hasil yang diinginkan. Tetapi dari satu segi, kita perlu menerimanya sebagai `cubaan' kerana practices make perfect.

`Penamaan' biskut ini adalah idea daripada anak perempuan Kak Noor berdasarkan bahan-bahan yang digunakan. `Nesties Cookies', sedapkan nama tu! Mesti tak sabar nak merasanya. Biskut ini mengandungi gabungan nestum, coklat smarties, badam, dan susu lemak berkrim. Paling penting ialah penggunaan butter dalam biskut ini. Kak Noor telah cuba menggunakan margerin biasa tetapi hasilnya tidaklah sesedap kita menggunakan butter. Kita sedia maklum bahawa harga butter adalah lebih mahal daripada margerin biasa. Yang paling murah Kak Noor dapat beli Buttercup dengan harga promosi RM3.29 sebuku @250gm di pasar raya. Ada juga kedai runcit biasa yang menjualnya sehingga mencecah harga RM4.00. Apapun terpulanglah kepada kita untuk membuat pilihan, bergantung kepada bajet yang kita mampu.


On the way to the oven...
Dah masuk pun dalam oven....  tunggu sampai masak.  Suhu oven 160C, bakar 20 - 25 minit. 

Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang