Langkau ke kandungan utama

PAJERI NANAS

Hari ini masak agak ringkas aje.  Sepulangnya dari pejabat Kak Noor tak singgah mana-mana sebab nak cepat-cepat sampai ke rumah untuk memasak. Rugi kalau nak beli lauk instant sebab semalam Kak Noor dah borong banyak lauk dan sayur-sayuran di NSK.  Hari ini nak cepat-cepat habis masak, kemudian bolehlah relaks sementara menunggu waktu berbuka.




Sejak di pejabat tadi dan berangan-angan nak masak pucuk manis lemak putih sahaja.  Tetapi bila buka peti sejuk ternampak nanas yang masih berbaki sebelah,   baki dari nanas yang digunakan untuk rencah  kari ikan kering talang semalam.  So...tukar menu nak masak pajeri nanas sahaja.  Lagipun ada ikan kering tenggiri jeruk.  Goreng aje.... Itulah gandingannya.  Sedap tu...



Bahan-bahannya:
1/2 biji nanas manis  - dipotong bulat atau separa bulat, jangan nipis sangat
2 sudu besar kerisik
1 cawan pati santan - dicampur dengan 2 cawan air
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
2 biji cili hijau - dibelah memanjang tetapi jangan putus

Bahan-bahan dikisar: (dijadikan pes)
4 sudu besar rempah daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Air secukupnya

Bahan-bahan Tumis:
3 biji bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu besar udang kering - direndam sehingga sedikit kembang dibersihkan dan ditoskan.
1 tangkai daun kari
Minyak secukupnya untuk menumis

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
2.  Masukkan pes dan kacau rata  Tutup periuk dan masak sehingga rempah garing dan terbit minyak.
3.  Kemudian masukkan santan dan kacau lagi.  Sesuaikan rasa, masukkan garam, gula perang gula putih, dan serbuk perasa.  Kacau dan biarkan kuah mendidih.
4.  Setelah kuah mendidih masukkan nanas dan kerisik.  Masak sehingga nanas layu dan kuah pajeri agak pekat.  Kemudian masukkan cili hijau.  Kacau dan tutup api.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.