Langkau ke kandungan utama

Daging Goreng Kunyit





Semalam sepulang dari kerja, sempat singgah di pasar malam berdekatan stesen LRT Jelatek.  Tengok udang, sotong,  dan ketam, alahai semuanya mahal-mahal belako.  Yang paling murah ikan, tu pun harga yang paling murah RM10.00 sekilo iaitu ikan kembong kecil.  Tapi Kak Noor beli ikan mata besar sahaja.  Ikan ni sedap digoreng dan dimakan panas-panas sahaja.  Kalau masak lain mesti x jalan melainkan kalau masak sambal ikan. 

Teringin pula nak beli daging sebab dah lama x masak daging.  Beli sikit sudahlah, dapat sekali makan.  Lagipun dua orang anak bujang Kak Noor balik hujung minggu ini.  Bolehlah masak best sikit. Kalau hari-hari biasa tiada orang nak makan.  Dari segi beli daging ni Kak Noor memang agak cerewet orangnnya.  Kak Noor lebih suka beli daging tempatan daripada daging kotak (daging import).  Bukanlah Kak Noor nak memperkecil-kecilkan daging import, tetapi tekak ni x boleh nak terima  Ada `rasa'nya yang tidak diperkenankan oleh tekak ni.  Walaupun mahal daripada daging kotak, tetapi Kak Noor lebih rela mengeluarkan lebih sedikit belanja untuk membeli daging tempatan.  Tak dapat dinafikan di restoran ke... di warung makan ke.... kenduri kahwin ke.... rata-rata mereka menggunakan daging kotak.



Ok tak payahlah Kak Noor ceghita lebih-lebih sangat pasal daging kotak ni.  Terpulanglah kepada citarasa masing-masing sama ada nak beli daging kotak atau daging tempatan. Jom kita tengok resepi untuk daging goreng kunyit ini, ikut cara Kak Noor.



Bahan-bahannya:
500 gm daging batang pinang - dihiris ikut suka
1 batang saderi - dihiris
2 labu bawang besar - dimayang bulat
2 tangkai daun kari
4 - 5 biji cili padi warna merah - dipatah-patahkan
1/2 biji tomato - dipotong wedges
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak

Bahan-bahan B (untuk perapan daging):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
20 gm kunyit hidup
20 gm halia
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh gula
Air secukupnya

Penyediaannya:
1.  Bahan-bahan B disatukan di dalam blender kemudian dikisar hancur.
2.  Perapkan daging bersama bahan B selama kira-kira 1 jam (lebih lama lebih baik). 
3.  Panaskan minyak dalam kuali.  Tumiskan daun kari sehingga naik bau, kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.  Kacau sebati dan masukkan air secukupnya dan masak sehingga daging empuk.  Sekiranya air kering dan daging masih tidak empuk, boleh ditambah air.
4.  Setelah daging empuk, perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa (jika suka). 
5.  Setelah rasa telah sebati dengan daging, masukkan bawang besar, batang saderi, tomato, dan cili padi.
6.  Kacau rata dan padamkan api. 

Selamat mencuba.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.