Langkau ke kandungan utama

Tauhu Sambal (Masak Masam Manis)


Tauhu masak sambal manis-manis pedas ini memang favourite Kak Noor sejak kecil lagi.  Resepi yang dikongsi di sini juga adalah warisan daripada bonda dan nenda Kak Noor.  Kalau masak sambal tumis tauhu ini, bonda selalu hidangkannya bersama sayur taugeh masak lemak  dan ikan goreng.  Tetapi yang paling sedap kalau ada ikan cencaru sumbat.



Tauhu basah dipotong dua


Bahan-bahannya:
5 keping tauhu basah
2 sudu besar cili sos
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar tomato sup
1 biji tomato dipotong kiub
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
1/2 sudu teh serbuk perasa (jika suka)
Garam secukup rasa
1 cawan air
Minyak secukupnya.






Bahan-bahan B: (dikisar semua sekali)3 senduk cili kering kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar besar kismis

Penyediaannya:
1. Tauhu basah dibelah dua. Kemudian digoreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan periuk dan tuangkan sedikit minyak. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak, masukkan 1 cawan air dan kacau. Kemudian masukkan buah tomato yang telah dipotong kiub, tomato puri, tomato sup, sos cili, gula merah + gula putih, garam, dan perasa. Kacau lagi dan biarkan kuah mendidih dan menjadi sedikit pekat. Rasa kuahnya. Kuah sambal tauhu mesti pedas, manis, dan ada rasa sedikit masam.
4. Akhir sekali masukkan tauhu yang telah digoreng tadi. Kacau rata dan masak sehingga kuah melekat pada tauhu.

Sedia untuk dihidangkan. Kalau suka, boleh tabur kacang tanah yang telah dikisar kasar di atas sambal tauhu.

Cadangan hidangan:
Nasi putih
Sambal tauhu
Masak lemah taugeh
Ikan kering goreng / ikan goreng/ikan cencaru sumbat'
Ulam-ulaman dan sambal belacan

Ulasan

Unknown berkata…
salam ziarah dan selamat berkenalan..jemput singgah di blog saya pula..
Terima kasih kerana singgah kat blog ini dan follow Kak Noor.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.