20 April 2012

Sambal Tumis Sotong Kering



Sotong kering ni dah agak lama juga dalam peti sejuk. Sebenarnya Kak Noor beli sotong kering semasa Hari Raya Haji hari tu. Ingat nak buat mee rebus Utara, tetapi tak jadi. So hari ini Kak Noor masak sambal tumis sotong kering aje. Nak makan dengan nasi kuning.



Bahan-bahannya:
7 keping sotong kering saiz besar (direndam dengan ubat semalaman)
1 biji tomato dipotong kiub
Air asam jawa
4 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
½ sudu teh serbuk perasa
Garam secukupnya

Bahan-bahan B (dikisar):
5 senduk cili kering kisar (Kak Noor guna senduk nasi untuk menyukat)
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih dicincang
Sedikit belacan – kalau suka

Penyediaannya:
1. Sotong kering direndam dengan `ubat’ semalaman. Kemudian dibersihkan dan direndam dengan air bersih dan ketepikan selama 30 minit. Selepas itu dibasuh sekali lagi dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan-bahan B yang telah dikisar dan masak sehingga naik bau dan terbit minyak.
3. Selepas terbit minyak, masukkan tomato, air asam jawa, gula perang, gula putih, serbuk perasa, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
4. Masukkan sotong dan masak sehingga kuah pekat.
5. Tutup api dan sedia dihidangkan.

Nota: Kebiasaannya bila kita beli sotong kering, kita akan diberikan ubatnya sekali. Ubatnya bewarna putih seperti dalam gambar. Lebih elok rendam semalamam supaya bau sotong kering betul-betul hilang.

Ubat yang direndam bersama sotong kering

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...