Langkau ke kandungan utama

Nasi Lemak (menggunakan santan kelapa sawit KHALIS)

Kak Noor telah memperkenalkan santan kelapa sawit KHALIS dalam blog hari itu. Sejak diperkenalkan santan kelapa sawit KHALIS ini, Kak Noor tidak lagi membeli santan kelapa untuk masakan. Lagipun ada rakan sekerja yang membekalkan santan ini. So mudah dapat. Boleh juga didapati di pasar raya Giant. Anyway hari ini Kak Noor nak share resepi membuat nasi lemak menggunakan santan kelapa sawit. Kak Noor masak lemak ni menggunakan periuk elektrik; mudah dan cepat. Dah banyak kali Kak Noor masak dan anak-anak kata memang sedap. Yang paling Kak Noor suka tengok ialah warna nasi lemak putih berseri selepas masak.

Bahan-bahannya (untuk hidangan 10 orang)1 kg. beras (Kak Noor guna beras cap masjid)
(Boleh juga guna beras basmathi)
300ml santan khalis
200ml air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 ulas bawang merah (diracik halus)
2 ulas bawang putih (diracik halus)
2 inci halia diketuk
2 batang serai diketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Penyediaannya:Basuh beras di dalam periuk nasi.
Campurkan 300ml santan dengan 200ml air.
Tuangkan campuran santan dengan air ke dalam periuk nasi.
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, daun pandan, beserta dengan garam dan gula ke dalam periuk nasi. Kacau sebati.
Tunggu sehingga masak. Setelah masak, gemburkan nasi supaya tidak melekat.
Hidangkan dengan sambal ikan bilis, ayam goreng, telur rebus, kacang, dan timun.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.