Kak Noor telah memperkenalkan santan kelapa sawit KHALIS dalam blog hari itu. Sejak diperkenalkan santan kelapa sawit KHALIS ini, Kak Noor tidak lagi membeli santan kelapa untuk masakan. Lagipun ada rakan sekerja yang membekalkan santan ini. So mudah dapat. Boleh juga didapati di pasar raya Giant. Anyway hari ini Kak Noor nak share resepi membuat nasi lemak menggunakan santan kelapa sawit. Kak Noor masak lemak ni menggunakan periuk elektrik; mudah dan cepat. Dah banyak kali Kak Noor masak dan anak-anak kata memang sedap. Yang paling Kak Noor suka tengok ialah warna nasi lemak putih berseri selepas masak.
Bahan-bahannya (untuk hidangan 10 orang)1 kg. beras (Kak Noor guna beras cap masjid)
(Boleh juga guna beras basmathi)
300ml santan khalis
200ml air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 ulas bawang merah (diracik halus)
2 ulas bawang putih (diracik halus)
2 inci halia diketuk
2 batang serai diketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Penyediaannya:Basuh beras di dalam periuk nasi.
Campurkan 300ml santan dengan 200ml air.
Tuangkan campuran santan dengan air ke dalam periuk nasi.
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, daun pandan, beserta dengan garam dan gula ke dalam periuk nasi. Kacau sebati.
Tunggu sehingga masak. Setelah masak, gemburkan nasi supaya tidak melekat.
Hidangkan dengan sambal ikan bilis, ayam goreng, telur rebus, kacang, dan timun.
Bahan-bahannya (untuk hidangan 10 orang)1 kg. beras (Kak Noor guna beras cap masjid)
(Boleh juga guna beras basmathi)
300ml santan khalis
200ml air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 ulas bawang merah (diracik halus)
2 ulas bawang putih (diracik halus)
2 inci halia diketuk
2 batang serai diketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Penyediaannya:Basuh beras di dalam periuk nasi.
Campurkan 300ml santan dengan 200ml air.
Tuangkan campuran santan dengan air ke dalam periuk nasi.
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, daun pandan, beserta dengan garam dan gula ke dalam periuk nasi. Kacau sebati.
Tunggu sehingga masak. Setelah masak, gemburkan nasi supaya tidak melekat.
Hidangkan dengan sambal ikan bilis, ayam goreng, telur rebus, kacang, dan timun.